Zadatak i vrste klima uređaja

Osnovni zadatak klima uređaja je da utiče na klimatske uslove, koji se po potrebi mogu promeniti i prilagođavati konkretnim uslovima.
Sa odgovarajućim klima uređajima se u klimatizovanim prostorijama održava temperatura i relativna vlažnost, u onim granicama u kojima se čovek prijatno oseća. Klimatizacija predstavlja podešavanje temperature i vlažnosti vazduha određene prostorije po želji kao i po potrebi, nezavisno od spoljnih uslova. Zadatak klimatizacije je popravljanje kvaliteta vazduha u pogledu njegovih fizičkih, hemijskih i mehaničkih osobina i stvaranje najpovoljnijih klimatskih uslova u radnih prostorijama i drugim prostorijama.

U zavisnosti od vaše potrebe, vazduh se filtrira, suši ili ovlaži, zagrijava i rashlađuje.

Prozorski klima uređaj:

Ovaj tip klima uređaja je implementacija celog pojma klimatizacije u malom uređaju. Jedinice se izrađuju dovoljno male da bi stale u standardni prozorski okvir. Kada je jednom postavljena u prozor, dovoljno ju je jednostavno upaliti da bi dobili hladan vazduh. Prozorske klime se sastoje samo od jedne jedinice – uređaja koji se montira u delu prozora.
Jačine prozorskih klima uređaja su od 9 000Btu i 12 000Btu. Prednosti prozorskih klima su te što se lako se montiraju međutim prozorske klime imaju manu, bučnije su od split sistema.

Split Sistemi

Split Sistemi su zapravo klima uređaji koji se sastoje iz dve jedinice: spoljašnje i unutrašnje kao i katalizacionih sistema (crevo) za povezivanje kroz koje prolazi freon. Sistemi sa dve jedinice su najčešći, ali nisu retki ni sistemi sa više unutrašnjih jedinica (tzv. multi sistemi). Najčešće u primeni klima uređaja nailazimo na pojam split-sistem. Spoljna jedinica se sastoji od kompresora i kondenzatora, dok se u unutrašnjoj jedinici nalazi isparivač.
Spoljna i unutrašnja jedinica povezane su bakarnim izolovanim cevima u kojima se nalazi radna materija – freon.

Inverterske klime

Inverterska tehnologija je tehnologija nove generacije, kod koje se brzina kompresora prilagođava potrebama, odnosno, u početku hlađenja radi snagom i do 140 posto, kako se približava željenoj temperaturi, smanjuje snagu. Time se uštedi i do 40 posto energije u odnosu na neinverterske (standardne) modele. Osim toga, mnogo su tiše i ugodnije u prostoru jer daju ujednačeniju temeperaturu, bez velikih amplituda. Inverteri su skuplji ali na duge staze isplativi ako je govorimo o klima uređaju koji će raditi veći deo dana ili noći. Dodatna prednost invertera jest u tome što imaju opciju grejanja čak kada su temperature u minusu a neke mogu grejati i ako je -15 stepeni Celzijusa. Međutim, kako se klima uređaj razvijao, klime su napretkom tehnologije dobile mnoge nove funkcije, kao što su jonizator, tajmer, Antifungus, Auto restart, Daljinski upravljač, Econo Cool (Pametna ušteda), Jonizator, LED displej, Nanoplatinum filter, Odvlaživanje, Samočišćenje, Self Diagnostic (Prijava kvara), WiFi, Pametno oko…

Japan je uvek bio pionir kada je u pitanju tehnologija. Najnoviji dodatak ovoj grupi jeste klima uređaj iz Mitsubishi Electric-a koji je, kako kažu, najpametniji na svetu. Ovaj klima uređaj opremljen je veštačkom inteligencijom, senzori ne prate samo sobnu temperaturu, već i temperaturu spolja, kao i solarno zračenje. Ovi pametni senzori prate i ljude u prostoriji, a zatim podešavaju temperaturu svake osobe u sobi pojedinačno. Jedinica ima dva senzora, jedan za generalni protok vazduha, dok je drugi pametan senzor koji usmerava personalizovan protok vazduha prema pojedincu. Ipak, to nije sve, uređaj ima i infracrveni senzor koji meri čak i temperature ruku i nogu svih u sobi ponaosob. Radi to veoma precizno i ume da detektuje da li je ljudima u sobi prijatno ili ne. Takođe razlikuje odrasle od dece i u zavisnosti od osećanja svake osobe neprestano prilagođava stepen raslađivanja, ne bi li im učinio boravak prijatnijim. Bez prestanka prati temperaturu, spoljašnje vremenske uslove i ljude unutra i na osnovu dobijenih podataka formira modele rada, pokušavajući da učini hlađenje što ugodnijim i efikasnijim.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *