You are currently viewing Da li se isplati pametna klima? – Prednosti i mane 
pametna klima

Da li se isplati pametna klima? – Prednosti i mane 

Pametne klime postale su sve popularnije jer omogućavaju ljudima da precizno upravljaju temperaturom u prostoriji putem aplikacije, ili glasovnih naredbi. Međutim, pre nego što se odlučite za pametnu klimu, važno je da razmotrite i prednosti i mane ovog sistema. U ovom članku ćemo detaljnije istražiti prednosti i mane pametnih klima, tako da možete doneti informisanu odluku o tome da li je ona pravo rešenje za Vas.

Šta je pametna klima?

Pametna klima je sistem klimatizacije koji se može povezati sa internetom i kontrolisati putem aplikacije ili glasovnih naredbi. Pametna klima može da prilagodi temperaturu u prostoriji prema Vašim navikama i potrebama. Isto tako može i da automatski upravlja temperaturom u zavisnosti od vremenskih uslova, a pritom i da Vam znatno smanji račun za struju. 

Pametna klima može da se programira da radi u skladu sa vašim rasporedom, tako da će se temperatura postepeno povećavati ili smanjivati pre nego što stignete kući.

Da li su pametne klime iste kao inverter klime? 

Ne, pametne klime nisu iste kao inverter klime. Inverter klime su sistemi za hlađenje i grejanje sa promenljivom brzinom motora, što omogućava da se temperatura u prostoriji postepeno povećava ili smanjuje.

Međutim, njih ne možete da podešavate putem aplikacije i dodatno prilagođavate Vašim potrebama. Pametne klime imaju ove dodatne funkcije i mogu da prilagode temperaturu u zavisnosti od toga gde se nalazite u prostoriji. Ovi uređaji automatski upravljaju temperaturom prema vremenskim uslovima i štede energiju.

Pametna klima – Prednosti i mane

Sada kada smo naučili osnove, vreme je da se zapitamo – Da li je pametna klima dobra investicija? Nesporno je da njena manja potrošnja utiče na manje zagađenje životne sredine, kao i na niži račun za struju. Ali pre nego što donesete odluku, spremili smo listu svih prednosti i mana ovog uređaja kako bismo Vam pomogli u donošenju odluke.

Koje su prednosti pametnih klima?

  • Jednostavna kontrola temperature putem wi-fi aplikacije ili glasovnih naredbi, lako i na daljinu.
  • Prilagođavanje temperature u zavisnosti od toga gde se nalazite u prostoriji. Pametna klima će pomoću senzora primećivati pekrete i podešavaće temperaturu kako bi Vam bilo prijatnije.
  • Programirajte sistem prema Vašim navikama i potrebama. Dovoljno je da jednom uradite podešavanja na mobilnom telefonu ili računaru, i više nikada nećete morati da brinete o klimatizaciji prostora.
  • Štedite energiju do 50% u odnosu na tradicionalne sisteme klimatizacije. Uz pomoć savremenih tehnologija, pametne klime su znatno efikasnije od tradicionalnih i inverter klima.
  • Automatsko upravljanje temperaturom prema vremenskim uslovima: Vaš dom će zimi biti topao, a leti hladan. Takođe, nećete morati da brinete o vlažnosti vazduha.

Mane pametnih klima

  • Veliki trošak na početku: Pametne klime su skupe u odnosu na tradicionalne i inverter klima-uređaje, što ih čini manje pristupačnim za kupovinu.
  • Potreba za wi-fi: Pametne klime se obično povezuju sa internetom da bi se omogućilo daljinsko upravljanje, što može biti problem ako nema pristupa internetu ili je veza slabija. 
  • Složenost instalacije: Instalacija pametnih klima može biti složena i nije preporučljivo da se to radi samostalno bez stručne pomoći. 
  • Nedostatak podrške za stare uređaje: Mnogi proizvođaci ne nude podršku za stare modele, pa je potrebno redovno menjati uređaj kako bi se osiguralo da je softver ažuran i da postoji mogućnost daljinskog upravljanja.
  • Troškovi popravke i traženje majstora: Svi pametni uređaji su skuplji za popravku zbog svojih operativnih sistema. Takođe, posao servisa klime ne možete poveriti bilo kom majstoru.

Da li su pametne klime zaista korak u budućnost?

Sve veća rasprostranjenost wi-fi mreža i digitalnih tehnologija dovela je i do ekspanzije načina kontrolisanja našeg okruženja, a pre svega naših domova. Pametna klima prilično brzo je prihvaćena u mnogim domovima širom Srbije zbog komfora koji donosi. Sa njom više nećete imati mnoge brige, i brzo će Vas razmaziti.

Ali onda se postavlja pitanje: da li ćete tu stati? Takvu klimu možete integrisati u svoj sistem pametne kuće koji Vam pruža još veću udobnost, olakšavajući svakodnevicu. Želite da svetlo ugasite? Puknite prstima. Želite da se fioka otvori? Mahnite rukom ispred nje.
Sve nam ovo govori da je budućnost već tu, i da će pametni uređaji, a i pametne klime sigurno biti u sve više domova. Sve što Vam je potrebno je wi-fi konekcija i mobilni telefon.

Prednosti i mane pametne kuće – Zaključak

Dakle, da li se isplati pametna klima? Najveća mana ovih sistema je početna cena. Ako ste u potrazi za udobnošću i želite dugoročno da uštedite, onda je odgovor jasan – Da. Pametne klime pružaju mogućnost da pomoću wi-fi konekcije podešavate temperaturu u domu, kao i da potpuno prilagodite sistem Vašim potrebama.

Možete pogledati našu ponudu naših pametnih inverter klima, ili nas kontaktirati za sva pitanja putem elektronske pošte familysystemgroup@gmail.com, i na broj telefona +381600223319.