Klima servis Srbija | Family System Group

Klima uređaji prema kvadraturi

“Koja klima za 30m2” ili “koja mi je odgovarajuća klima za stan od 40 kvadrata?” – sve su ovo česta pitanja koja kupci postavljaju kada se opredele za kupovinu klima uređaja. Nekada biraju prema čitavoj kvadraturi svog doma, nekada prema konkretnoj prostoriji u kojoj će klima stajati. 

Na koji način treba birati klime prema kvadraturi, šta utiče na  efikasnost, kao i koje vrste klima su praktične za različite prostore otkrivamo u redovima koji slede. 

Šta je kapacitet klime i kako se određuje?

Kapacitet klime  predstavlja osnovni kriterijum prema kome se bira za koju kvadraturu je klima adekvatna. Pravilo je jasno – što je veća prostorija, to je potrebna klima većeg kapaciteta. 

Oznaka za kapacitet klime je BTU, skraćeno od “britanska termalna jedinica” (British Thermal Unit, što je uzeto kao zvanična mera). Primera radi, za prostor od oko 30 kvadrata preporučuju se klima kapaciteta 9000 BTU.

Klima kapaciteta 9000 BTU se naziva još i “devetka”, dok se klima od 1200 BTU naziva “dvanaestica” itd.. (postoje i klime od 18000 BTU – osamnestica, kao i od 24000 BTU – dvadesetčetvorka).

Klima za prostore između 15 i 20 kvadrata ​

Ukoliko se pitate kako odabrati klima uređaj za garsonjeru ili jednu manju prostoriju, idealan izbor je sedmica, odnosno klima od 7000 BTU. Nju je najbolje postaviti u prostoriju od 15 kvadrata, ali je efikasna i za prostorije od 20 m2.

Manje prostorije i stanovi - koja klima za 30 m2

Bilo koja klima za 30 m2 nije najbolje rešenje, pre svega zato što manji prostori omogućavaju i manji kapacitet, odnosno veću uštedu prilikom kupovine klime. Idealna klima za prostorije do 30 m2 jeste devetka (9000 BTU). 

Njena snaga je 2.6 kW. Ona je idealno rešenje za manje stanove, a i svojim dimenzijama će se sasvim dobro uklopiti.

Takođe, ova klima je pogodna i za veće stanove, odnosno kuće, onda kada želite da postavite klimu da rashlađuje samo jednu prostoriju.

DAIKIN EMURA FTXJ35MS
DAIKIN EMURA FTX50 MW
Klima servis Srbija | Family System Group

Koja je adekvatna klima za stan od 40 kvadrata?

Adekvatna klima za stan od 40 kvadrata je 12000 BTU, odnosno dvanaestica. Ova klima ima jačinu od 3.5 kW, i pogodna je za rashlađivanje i grejanje prostorija od 40 kvadrata pa naviše. 

Klima uređaj ovog kapaciteta odličan  je izbor  za stan od oko 40 kvadrata zato što će sa sigurnošću rashladiti odnosno ugrajti čitav prostor zahvaljujući svojim performansama koje su adekvatne čak i za veće kvadrature.

Odgovarajuća klima za 50 kvadrata

Za prostor od 50 kvadrata odgovarajuća klima je takođe 12000 BTU. Naime, klime su podešene tako da pokirvaju širi spektar kvadratura (od 40 do 60 itd). 

Ukoliko se pitate da li klima istog kapaciteta može biti podjednako adekvatna i za prostore od 40 i 50 kvadrata, odgovor je da.

Klima servis Srbija | Family System Group

Klime za prostore od 60 do 80 kvadrata

Ukoliko vaš stan, odnosno prostorija u kojoj postavljate klimu ima između 60 i 80 kvadrata, najbolja opcija će biti klima osamnaestica, odnosno klima od 18000 BTU, čija je jačina 5.3kW.

Ova klima je najbolja za salonske stanove, teretane, sportske sale, kao i poslovne prostore. 

Klime za prostore od 80 do 120 kvadrata

Za prostore između 80 i 120 kvadrata potrebno je birati klime najvećeg kapaciteta, odnosno klime od 24000 BTU, čija je snaga 7kW.

Ovakve klime idealne su za kuće, hale, veće lokale, open space kancelarije, i druge prostorije velikih dimenzija. 

Ostali faktori koje treba uzeti u obzir osim kvadrature

Kvadratura jeste jedan od najvažnijih faktora za izbor klime koja će efikasno obavljati posao u vašem domu, ipak treba uzeti i ostale faktore u obzir. 

Među njima su: izloženost stana suncu, veličina i broj prozora, kao i visina plafona. Većina stanova i  kuća imaju standardne uslove, ipak, postoje i prostorije koje nisu tipične pa su tako mnogo više izložene suncu, imaju veći broj prozora odnosno staklena vrata i slično. 

Ukoliko kupujete klima uređaj za prostoriju koja nema standardne uslove, onda vam kvadratura ne mora biti presudan faktor pri odabiru (npr. možda će vam biti potrebna klima većeg kapaciteta za manju kvadraturu).

Potrošnja struje i oznake koje treba posmatrati

Potršnja struje je još jedan od faktora koji će vam predočiti efikasnost klima uređaja. Ovo su osnovne oznake koje bi trebalo da upoznate. 

EER i COP predstavljaju koeficijente efikasnosti hlađenja i grejanja – pokazuju koliko rashladne odnosno grejne energije dobijate za 1 W električne energije. 

SEER i SCOP su isti koeficijenti koji se računaju nešto preciznije – u obzir se uzima i spoljna temperatura i vlažnost vazduha.

Sistematizacijom ovih brojki dolazimo do energetske klase klima uređaja – klima može imati energetsku klasu A, B itd. 

Kada odaberete klimu adekvatnih kapaciteta za vaš dom ostaje vam vrlo važan korak – gde da je postavite tako da iskoristite njen maksimalni potencijal. 

U ovome vam mi možemo pomoći. Naš tim profesinalaca proceniće najbolje mesto za postavku klime u vašem domu i odgovoriti vam na sva dodatna pitanja koja budete imali. 

Osim postavke klima uređaja, obavljamo i redovan servis, kao i sve vrste popravki klima uređaja. 

Kontaktirajte nas, posetite naš sajt i informišite se o uslugama, ili nas lično posetite u ulici Ilije Garašanina 26, u Beogradu.