Klima servis Srbija | Family System Group

Kvarovi klima uređaja - šta ih uzrokuje i kako ih rešiti

Prilikom kupovine klima uređaja gotovo svako obraća pažnju na kvalitet, garanciju,  dobra iskustva i recenzije o proizvodu. Ipak, nekada i nakon svog pažljivog biranja može doći do toga da se klima pokvari. 

Razlozi za kvar klime mogu biti različiti: dotrajalost, fabrička greška, neadekvatno korišćenje i mnogi drugi. Na osnovu toga izdvojeni su najčešći kvarovi koji uglavnom pogađaju najveći broj klima uređaja. 

Izdvojili smo ove kvarove, savete kako da ih prepoznate, ali i načine da ih rešite. 

Šta raditi kada klima ne greje ili ne hladi

Vaša klima je sasvim normalno hladila tokom celog leta, međutim, dolaskom zime, vaša klima ne greje, iako ste podesili željenu temepraturu. Situacija može biti i obrnuta – klima ne hladi na temepraturu koja vam je potrebna. 

Ovo ne mora nužno značiti da je u pitanju kvar. 

Prvo pogledajte da li vam je mod/režim rada podešen na hlađenje, odnosno grejanje. Ako uočite da je u pitanju režim rada, imajte u vidu da i kada promenite režim, klima uređaju će biti potrbno oko 10 minuta da prilagodi temepraturu. 

Ukoliko vam klima ne greje proverite da li je uključen mod heat, koji se uglavnom obeležava oznakom za sunce. Isto važi i za slučaj da klima ne hladi – proverite oznaku koju ima. 

Još jedna važna stvar koja se tiče podešavanja jeste izvlačenje vlage – kada se klima podesi na rad u ovom režimu ona će samo duvati, ali neće hladiti. Takođe, da bi se pokrenulo hlađenje podešena temperatura mora biti bar 5 stepeni niža od temperature u prostoriji. 

Ukoliko ste sve podesili kako treba, i vaša klima i dalje ne postiže željenu temepraturu, onda bi trebalo da pozovete servis klima uređaja. 

Kapljanje klima uređaja unutar doma

Klima uređaji poseduju takozvano kondez crevo koje kondenzovanu vodu iz klima uređaja izbacuje napolje. Međutim, kada se ovo crevo zapuši, ošteti ili pukne, tada može doći do toga da se voda zadržava u unutrašnjoj jedinici klima uređaja i kaplje unutar prostorije. 

Ovo se obično desi kada se u crevu nakupi talog ili mulj, neki insekti mogu ući u crevo, a neka creva jednostavno nisu dovoljno kvalitetna pa pri toplim letnjim danima dolazi do pucanja. Drugi razlog za nastanak ovog problema može biti i savijen odnosno potopljen vrh kondenz creva zato što ono mora imati slobodni pad iz unutrašnje jedinice. 

Takođe, ukoliko je u unutrašnjoj jedinici klima uređaja došlo do pucanja ili oštećenja kadice za skupljanje vode, dolazi do kapljanja vode unutar prostorije. 

Za sve navedene probleme biće vam potreban servis, kako bi se oštećeni delovi zamenili i kako bi klima ponovo funkcionalisala kako treba.

DAIKIN EMURA FTXJ35MS
DAIKIN EMURA FTX50 MW
Klima servis Srbija | Family System Group

Vaš klima uređaj neće da se uključi

Pokušavate da pokrenete klima uređaj klikom na daljinski upravljač, međutim klima se ne uključuje.  Za početak proverite da li je sve u redu sa vašim daljinskim upravljačem. Ukoliko se na displeju ne prikazuje ništa, velike su šanse da mu je potrebna zamena baterija – za daljinski za klimu najčešće se koriste 2 AAA baterije od 1.5 volti. Savet je da uvek birate alkalne, jer su boljeg kvaliteta. 

Druga opcija je da je oštećen senzor prijema, u tom slučaju pokušajte da uključite sam klima uređaj – na svakom uređaju postoji dugme za pokretanje. Ako se  tada klima  uključi znači da vam je pokvaren senzor, a to je posao za klima servis. 

Klima je previše bučna

Ranije niste obraćali pažnju na zvuk svoje klime prilikom rada, međutim sada sve češće čujete njeno brujanje dok radi?

Pre svega, treba obratiti pažnju na to odakle ovaj zvuk dolazi, odnosno da li dolazi is spoljašnje ili unutrašnje jedinice klima uređaja. 

Ukoliko dolazi iz spoljašnje jedinice neki od razloga mogu biti nedostatak freona u sistemu, dodirivanje bakarnih cevi, a možda se ventilator pomerio iz ose rotiranja te sada proizvodi zvuk. 

Ukoliko vam je bučna jedinica klime koja se nalazi unutar prostorije, može biti da se ventilator pomerio iz ose rotiranja i da dodiruje plastiku, ili da se jednostavno čuje motor ventilatora. S obirom na to da navedene probleme ne možete da rešite sami, najbolje je da pozovete servis. 

Kontaktirajte nas, opišite problem, a mi ćemo izaći na teren u najkraćem roku i rešiti kvar na vašem klima uređaju. UKoliko vas zanima koje sve to usluge još nudimo, posetite naš sajt!