Klima servis Srbija

Kako odabrati klima uređaj

Vodič za odabir klime

Prijatna temperatura u vašem domu ili poslovnom prostoru ne mora da bude privilegija.

Nakon što se informišete kako odabrati klimu za stan, kuću ili poslovni prostor i montirate kvalitetan uređaj prilagođen vašim potrebama, zaboravićete na sve neugodne probleme koje su vam visoke i niske temperature zadavale.

U narednim redovima smo vam pripremili vodič za odabir klime i dali odgovore na neke od najvažnijih pitanja!

Koje su osnovne funkcije klima uređaja?

Pre nego što odgovorimo na pitanje kako odabrati klimu, važno je da objasnimo zašto treba ugraditi kvalitetan klima uređaj i koje su to njegove funkcionalnosti koje ga čine jednim od neizostavnih uređaja u mnogim domovima i poslovnim prostorima. Osnovne funkcije klima uređaja su:

  • Hlađenje
  • Isušivanje vazduha (klima rad i režimu rada hlađenja)
  • Grejanje
  • Ventilator

Česte promene temperatura, vruća leta sa neizdrživo visokim temperaturama, kao i hladne i duge zime zahtevaju adekvatno hlađenje, odnosno grejanje i dogrevanje zatvorenog prostora. 

Iako su njene osnovne funkcije su hlađenje i grejanje zatvorenog prostora, klima za vas može da uradi mnogo više. Savremeni uređaji omogućavaju prečišćavanje prostora od dima, prašine i drugih čestica, ali i uklanjanje viška vlage iz prostora i održavanje optimalne vlažnosti vazduha

Ukoliko želite da tokom cele godine uživate u svim prednostima ovih uređaja, važno je da odaberete idealan model prilagođen vašim potrebama, ali i prostoru koji zahteva hlađenje, odnosno zagrevanje. 

Spremite se za odabir klime u skladu sa njenim karakteristima i po meri vašeg prostora i pogledajte naš detaljni vodič koji će vam dati odgovore na sva pitanja i nedoumice.

Kako odabrati klimu na osnovu specifikacija uređaja? ​

Na tržištu možete pronaći veliki broj brendova i uređaje različitih specifikacija, a sigurni smo da neretko čujete i savete iz okoline, te vas sve nepoznate informacije dodatno zbunjuju. Uz poznavanje najvažnijih karakteristika, odabir klima uređaja ne mora da bude noćna mora, a vi možete biti sigurni da ste obavili pametnu i uspešnu kupovinu, te osigurali prijatnost u vašem domu tokom čitave godine

Energetska klasa klima - uštedite struju pametnim izborom

Energetska klasa klime jedan je od najvažnijih faktora prilikom odabira i kupovine. 

Da li znate šta ona podrazumeva i kako će uticati na vas?  

Pre svega, energetska klasa klime utiče na potrošnju struje, a time i na vaš mesečni račun za struju. Na godišnjem nivou, investicija u uređaj najviše energetske klase izuzetno je isplativa. 

Energetska klasa predstavlja odnos potrošene električne energije i emitovane toplotne odnosno rashladne energije. Obeležava se slovnim oznakama, od A +++ do G, gde oznaka A +++ predstavlja najvišu energetsku klasu, odnosno uređaje sa kojima štedite u najvećoj meri. 

Kako se prema normama Evropske komisije navodi, klima uređaji koji su u stanju da generišu više od 3,2 W za 1 W potrošnje struje u režimu hlađenja, mogu se svrstati u A energetsku klasu. Sa druge strane, dok uređaj greje, ova vrednost iznosi 3,6 W.

Prilikom odabira, proizvođač uglavnom navede oznaku, te će vam izbor biti jednostavan. 

DAIKIN EMURA FTXJ35MS
DAIKIN EMURA FTX50 MW
Klima servis Srbija | Family System Group

Koju vrstu klime odabrati - inverter i standardni klima uređaji

Čini se da su poslednjih godina inverter klime u potpunosti osvojile ovo tržište i postale izbor mnogih domaćinstava, ali i ugostiteljskih objekata. 

Šta je to što ove uređaje čini omiljenim i koja tip klime je bolja opcija za vas? 

Od trenutka kada se uključe, standardni klima uređaji rade punom snagom dok ne postignu željenu temperaturu u prostoriji, te se potom gase. Senzor primećuje promenu temperature i uređaj se ponovo pali kada je to neophodno. Prilikom paljenja i gašenja sistema, ovaj tip uređaja ispušta veću buku od inventar klima.

Najveća prednost standardnih modela jeste njihova cena, koja je nekoliko puta manja od invertar klima. Ipak, to ne znači nužno da ćete za taj novac dobiti nekvalitetan uređaj. U našem asortimanu naći ćete standardne klime renomiranih brendova, čiji kvalitet će zadovoljiti sve vaše potrebe!

Ukoliko vaš grejni, odnosno rashladni sistem želite da podignete na visok nivo, uštedite energiju i u svoju kolekciju uređaja u domu uključite pametan uređaj, onda je inverter klima idealan izbor za vas. Ovaj tip klime je takođe odličan izbor za zimski period, budući da nesmetano rade i do – 15 °C.

Kapacitet klime - kako odabrati klimu idealne snage

Dvanaestica, devetka, osamnaestica, sve su to izrazi koji se koriste prilikom opisivanja kapaciteta klime, ali šta to zapravo znači? 

Jedan od parametra koji definitivno treba da proverite prilikom kupovine jeste kapacitet hlađenja klime, koji se još naziva snagom, odnosno jačinom klime. On se označava jedinicom BTU – British Thermal Unit i upravo od ovog parametra zavisi da li će klima adekvatno ohladiti, odnosno ugrejati željeni prostor. Što je veća vrednost BTU-ova, to je brže zagrevanje ili hlađenje. 

Kako da odaberete idealan kapacitet hlađenja klime u skladu sa veličinom vašeg prostora pogledajte ispod: 

  • Klima kapaciteta 7000 BTU je idealna za male prostorije i garsonjere sa dobrom izolacijom. Ima sposobnost da ohladi prostoriju do 20 m2, ali se preporučuje postavljanje u prostorije oko 15 m2.
  • Klima uređaj kapaciteta 9000 BTU možete postaviti u dnevnu ili spavaću sobu, a ohladiće prostor od 20 m2 do 35 m2. Savetuje se da se postavi u prostor oko 20 m2. 
  • Klima jačine 12000 BTU se najčešće sreće kod nas i ukoliko je postavljena na idealno mesto, u prostor sa dobrom izolacijom i stolarijom, može ohladiti prostor do 60 m2. 
  • Klima jačine 18000 BTU može da ohladi prosot oko 80 m2, što je idealna opcija za velike, salonske stanove kao i teretane, poslovne prostore i sportske sale. 
  • Klima uređaj jačine 24000 BTU je najbolja opcija za veće lokale, kancelarije, teretane i druge prostorije čak i do 110 m2. 

Prilikom odabira uređaja idealnog kapaciteta važno je misliti i na njegovu svrhu. Za grejanje prostorije u slučajevima kada nema drugog grejnog tela, potrebna snaga klime povećava se za 10 % od snage koja je potrebna za hlađenje.

Kako biste odabrali uređaj idealne jačine koji će postići maksimalnu efikasnost pri radu, važno je da obratite pažnju na druge karakteristike prostorije izuzev njene kvadrature, što je poslednji, ali veoma važan korak prilikom izbora. 

Klima servis Srbija | Family System Group

Odabir klime po meri vašeg prostora - o čemu treba da mislite

Upoznali ste se karakteristikama klime i polako uspevate da iz ogromne ponude izdvojite uređaje željenih specifikacija.

Ipak, dolazite do još jednog pitanja koje vas koči na putu kupovine – Koja klima odgovara mom prostoru

Baš kao što u obzir treba da uzmete karakteristike klime, tako je važno da razmišljate o prostoru, a posebno se fokusirate na sledeće stavke: 

  • Površinu celokupnog prostora
  • Veličinu prostorije u kojoj će biti montirana klima
  • Visinu plafona
  • Broj i veličinu prozora
  • Osvetljenost prostorije
  • Broj prostorija i njihov raspored 
  • Izolaciju
  • Broj osoba koji će redovno boraviti u prostoriji. Ukoliko će u prostoriji uvek boraviti više od dve osobe, predlažemo da računate na utrošak dodatnih 600 BTU.

Od površine prostora zavisi koji kapacitet klime ćete odabrati. Ipak, ukoliko imate znatno više plafone, lošu izolaciju ili je uopšte nemate, a imate veliki broj prozora, posebno onih koji nisu PVC, razmotrite uređaja većeg kapaciteta od preporučenog.

Ukoliko vam je primarni cilj hlađenje prostora, a prostorija u koju montirate uređaj nalazi se na sunčanoj strani, dodajte 10% snage od one koja je preporučena za dimenzije vašeg prostora.

 

Pročitajte naš članak kako odabrati klima uređaj prema kvadraturi i saznajte sve o usklađivanju kapaciteta klime i prostorija. 

Za kraj, ne smemo da zaboravimo na još jednu stavku. Kako bi vas odabrani uređaj dugo i uspešno služio, važno je da za uslugu postavljanja, kao i servisa, kontaktirate profesionalce koji će odgovoriti na sve vaše zahteve i dati vam predloge u skladu sa vašim potrebama. 

Naš tim pouzdanih i iskusnih profesionalaca odgovoriće na sva pitanja prilikom kupovine, postavljanja, redovnog servisa i popravke klime.

Pogledajte našu ponudu kvalitetnih klima uređaja, pa poručite online na kućnu adresu vaš rashlađivač već danas, ili nas kontaktirajte za više informacija!