Klima servis Srbija | Family System Group

Inverter klime - šta su, kako se koriste i kakva su iskustva

Inverter klime su ekonomične, manje bučne i vrlo prilagodljive različitim temperaturnim oscilacijama, zbog čega postaju sve češći izbor. Njihova najveća prednost pored ekonomičnosti, jeste mogućnost grejanja na jako niskim temepraturama (do -15 C).

Ukoliko još uvek ne znate šta su inverter klime i koje su njihove prednosti koje ih izdvajaju na tržištu – pripremili smo vam tekst na tu temu. 

U narednim redovima otkrijte kako se ovaj tip klime razlikuje od standardnog, zašto se inverter klime koriste za grejanje, koje su njihove prednosti, a koji nedostaci, i kakva su iskustva onih koji su se opredelili za inverter klime. 

Šta su inverter klime?

Inventer klime poredstavljaju vrstu klima uređaja prilagođenu za osetno manje trošenje električne energije. Inventer klime su posebno podešeni uređaji koji prilagođavaju intenzitet svog rada – prepoznaće kada su blizu zadate temperature i potom će raditi tačno onoliko koliko je potrebno da je postignu. 

Ovo znači da mogu smanjivati i pojačavati intenzitet kada je to potrebno.

Kao rezultat dobija se uvek ujednačena temperatura, a s toga prijatnija i lepša atmosfera. Ono što je njihova velika prednost jeste što do zadate temeperature stižu veoma brzo, zbog čega mnogi koriste inverter klime za grejanje, kao vrlo efikasan način da što brže zagreju prostoriju i održavaju tu temperaturu. 

Razlika inverter i obične klime - kako uporediti? ​

Razlika inverter i obične klime može se uporediti prema određenim parametrima. Mi smo ih izdvojili kako bi jasnije došla do izražaja. Evo o kojim parametrima je reč. 

Kompresor

Kompresor standardne i inverter klime se razlikuju. To dovodi do toga da klasične klime sa on/off sistemom mogu raditi na temperaturama od najviše -5 stepeni, dok inverter klime funkcionišu i na temperaturama do -20 stepeni. 

Kompresor inverter klima menja broj svojih obrtaja shodno zadatoj temperaturi, kontinuirano uduvavajući neophodnu količinu vazduha, što rezultira kontinuiranom temperaturom bez velikih odstupanja i do 30% ekonomičniji rad. 

Brzina

Klasične klime uvek rade punom parom dok ne postignu željenu temperaturu, dok inverter modeli prilagođavaju svoj rad potrebama dostizanja zadate temeprature. 

Energetska efikasnost

S obzirom na to da invrter klime imaju atomatizovan sistem rada, troše znatno manje električne energije od standardnih klima, i dugoročno su isplativije. 

Zvuk

Svi navedeni faktori do sada, koji se odnose na automatizaciju rada inverter klima, utiču na to i da ovi uređaji budu znatno tiši pri radu od standardnih klima. S obzirom na to da regulišu intenzitet svog rada, manje će se čuti nego obične klime. 

Cena

Kada su tem inverter klime cena je veća nego kod standardnih. Razlog tome je inovativna tehnologija koja omogućava uštedu električne energije, dugovečnost uređaja i automatizaciju hlađenja i grejanja.  

DAIKIN EMURA FTXJ35MS
DAIKIN EMURA FTX50 MW
Klima servis Srbija | Family System Group

Inverter klime iskustva - za šta se najviše koriste?

Pri opisivanju inverter klime iskustva korisnika ipak daju završnu reč. 

Iskustva pokazuju da mnogi kupci biraju inverter klime za grejanje i hlađenje, bilo da je u pitanju kuća, stan, kancelarija ili magacin. Razlog tome je, prvo, značajna ušteda energije, a shodno tome i manji račun za struju. Testiranja ovih uređaja ukazala su na to da je grejanje inverter klimom duplo jeftinije od drugih tipova grejanja. 

Osim toga, zahvaljujući svom kompresoru, inverter klima nikada neće pregrejati prostoriju, jer će intenzitet njenog rada slabiti kako se približi željenoj temepraturi. Takođe, tokom izrazito niskih temperatura tokom zime, inverter klima će raditi bez problema. 

Najbolje inverter klime za vaš dom ili poslovni prostor

Ceo proces – kupovina najbolje inverter klime, logistički transport, montaža i uživanje počinju pažljivim biranjem uređaja koji će se najbolje uklopiti u vaš dom ili poslovni prostor. Pre svega, glavni faktor je biranje klime prema kvadraturi vašeg stana

Dalje, treba obratiti pažnju na energetsku klasu. Naime, energetska klasa A+++ troši i do 60% manje električne energije u odnosu na klasu A. Takođe, ukoliko ćete je koristiti za grejanje, pogledajte i SCOP (koeficijent koji prikazuje odnos potrošnje struje i dobijene toplotne energije). Što je SCOP inverter klime veći, to će vam račun za struju biti manji, jer će grejanje biti jefinije. 

Od ostalih karakteristika obratite pažnju na to da li inverter klima ima turbo mode, da li se njom može upravljati i putem wifi daljinskog i putem telefona, a možete proveriti i neke pojedinačne karateristike koje su vama važne. 

Kada odaberete inverter klimu po želji, ostaje još samo njena adekvatna ugradnja, a u tome vam mi možemo pomoći. 

Kontaktirajte nas, posetite naš sajt i informišite se o uslugama postavljanja inverter klime, njenog redovnog servisiranja i svih popravki koje vam budu bile potrebne. 

Povezane teme